Aktieris Gatis Gāga. Ābolu sula
Man Ventspils novada Ugālē pieder 3 ha liels ābeļdārzs, kuru pats esmu stādījis, apkopis un lolojis jau 20 gadus. Pirms gada uzbūvēju arī savu sulas cehu, tā ka esmu ceļā uz pilnīgu pašpietiekamību. Ir plāns attīstīties: gan paplašināt dārzu, gan iegādāties vēl augļu pārstrādes iekārtas, lai nākotnē varētu paplašināt produkcijas sortimentu. Āboli tiek audzēti ar integrētās augļkopības metodi: tas nozīmē samazinātu un stingri kontrolētu augu aizsardzības līdzekļu lietojumu, domājot par ilgtspējīgu un dabai nekaitīgu saimniekošanu. Saimniekošanas pamatvirziens ir ābolu pārdošana, tāpēc tiek audzētas tā saucamās deserta šķirnes, kas paredzētas patērēšanai svaigā veidā. Savukārt ābolu sula tiek spiesta no nestandarta āboliem, kas nav piemēroti tiešajai pārdošanai. Ābolu sulas garšas izcilo kvalitāti nosaka divi apstākļi: izmantotās deserta šķirnes un tas, ka āboli pirms spiešanas tiek nogatavināti, līdz ar to sula ir saldāka (lielie ražotāji ar to nenodarbojas – tie spiež visu pēc kārtas). Ābolu sula tiek spiesta ar t.s. aukstās spiešanas tehnoloģiju: āboli tiek sasmalcināti, sula tiek izspiesta mehāniski (ar spiedes palīdzību), pēc filtrēšanas sula tiek pasterizēta un karsta pildīta maisos.Savukārt bērzu sula ir mans šā gada eksperiments. Iepriekšējos gados esmu pamanījis, ka bērzu sulas tecēšanas laikā maniem klientiem krasi samazinās ābolu sulas patēriņš. Tā nonācu pie idejas: kāpēc gan nepamēģināt piedāvāt bērzu sulu? Tā ir iegūta no manā īpašumā esošā meža, kas atrodas vairāku kilometru attālumā no apdzīvotām vietām, lielceļiem, no jebkādām iespējamā piesārņojuma vietām. Tīrs Ziemeļkurzemes zemes dzīļu spēks! Mans moto ir: «Dari citam tā, kā tu darītu sev!».